tension - онтологија

драматизам повеќе

(едн.) драматизмот
Вид збор: Именка, машки род
Напнато, потресно дејство или случување.
Албански: dramatikë
Употреба: Преносно значење

драматика повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
напнатост, возбудливост, драматизам

електрицитет повеќе

(едн.) елетрицитетот
Вид збор: Именка, машки род
Напнатост, напрегнатост, возбуденост, чувство на немир и на нетрпение.
Албански: tension
Употреба: Преносно значење

затегнатост повеќе

Вид збор: Именка, женски род
напнатост, заостреност

напон повеќе

мн. напони
Вид збор: Именка, машки род
Напинање, силно напрегање на мускулите.
Албански: tension

натегнатост повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Својство на тоа што е натегнато.

тензија повеќе

мн. тензии
Вид збор: Именка, женски род
состојба на напнатост