test - онтологија

доиспита повеќе

Види и: испита (св.)
доиспитаат
Вид збор: Глагол, свршен
Испита до крај, заврши со истражувањето.
Албански: mbaroj hulumtimin

испита повеќе

испитаат
Вид збор: Глагол, свршен
Подложи на испит, изврши проверка на знаењето.
Албански: pyet, teston
провери, испроба
Албански: teston, provon

испроба повеќе

испробаат
Вид збор: Глагол, свршен
Подложи на проба (апарат, машина), види како работи; провери некого, види каков е во практиката.
Албански: provoj, testoj

обиде повеќе

обидат
Вид збор: Глагол, свршен
(се обиде) Се провери, се испроба во нешто.
Албански: provoj

пипа повеќе

пипаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(само непреод.) испитува
Албански: hetoj

праша повеќе

прашаат
Вид збор: Глагол, свршен
Испита, испраша некого, провери нечие знаење со поставување прашање.

преслуша повеќе

преслушаат
Вид збор: Глагол, свршен
Испита некого (ученик, студент) заради проверка на знаењето.
Албански: pyes, testoj
Употреба: Образование

тестира повеќе

тестираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Опитува, испитува, врши тест.
Албански: testoj
Примери:
Ја тестираат новата машина за пакување.