testify - онтологија

заколне повеќе

заколнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се заколне) Засведочи, докаже нешто со заколнување.
Албански: dëshmoj me betim

посведочи повеќе

Види и: сведочи (несв.)
посведочат
Вид збор: Глагол, свршен
Покаже, докаже, потврди нешто со сведочење, како сведок.
Албански: dëshmoj

потврди повеќе

потврдат
Вид збор: Глагол, свршен
Посведочи дека претходно кажаното, пишаното или стореното е точно, вистинито.
Албански: dëshmoj
Употреба: Правда

сведочи повеќе

сведочат
Вид збор: Глагол, несвршен
Потврдува нешто во својство на сведок на суд.
Албански: dëshmoj
Употреба: Правда

свидетелствува повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
сведочи