thin - онтологија

жулав повеќе

жулавиот
Вид збор: Придавка
слаб

истанчен повеќе

истанчениот
Вид збор: Придавка
(глаг. прид.) истанчи

лит повеќе

литиот
Вид збор: Придавка
Што е тенко и ретко во ткаењето, што се реси, се кине (за алишта, материјал).
Албански: i hollë

оретчен повеќе

оретчениот
Вид збор: Придавка
разреден, редок

реав повеќе

реави
Вид збор: Придавка
(за ткаенина) - тенок
Употреба: Дијалектен збор
Примери:
реаво платно

редок повеќе

ретки
Вид збор: Придавка
Што не е чест, густ; што е расположен далеку еден од друг.

слаб повеќе

слаби
Вид збор: Придавка
Кој е танок, сув, мршав.

сувичок повеќе

сувички
Вид збор: Придавка
За сув човек.
Употреба: Деминутив

танколик повеќе

Вид збор: Придавка
(за сено) Тенок, кој има тенки сламки.
Примери:
Видел едно сено окосено, ама едно танколико било како некоја коприна.

танок повеќе

танка
Вид збор: Придавка
Релативно мал во напречен разрез или во ширина.
Албански: i hollë
За течност или некаква маса: не густ, редок, разреден, слаб, прозрачен.
Албански: i hollë

тенок повеќе

Види и: танок (прид.)
тенки
Вид збор: Придавка
танок

тонок повеќе

Види и: танок (прид.)
тонка
Вид збор: Придавка
танок
Примери:
Тонка јасика тонка да бидит.