thin - онтологија

изретчи повеќе

Види и: ретчи (несв.)
изретчат
Вид збор: Глагол, свршен
(се изретчи) Стане ретко, проретчено.
Албански: rralloj

истанчи повеќе

Види и: танчи (несв.)
истанчат
Вид збор: Глагол, свршен
Hаправи нешто да биде танко.
Албански: t'holloj
(се истанчи) Стане слаб, ослаби.
Албански: dobësoj
Употреба: Разговорно

оретчи повеќе

оретчат
Вид збор: Глагол, свршен
(се оретчи) Стане редок, поредок.
Албански: holloj, rralloj

поистанчи повеќе

Види и: истанчи (св.)
поистанчат
Вид збор: Глагол, свршен
Истанчи малку, донекаде.
Албански: holloj

проретчи повеќе

проретчат
Вид збор: Глагол, свршен
(се проретчи) Стане поредок.
Албански: i rrallë, i hollë

растенчи повеќе

растенчат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи потенок.
Албански: holloj
Примери:
Ја растенчи кожата.
(се растенчи) Стане потенок.
Албански: hollohet

ретчи повеќе

(се) ретчат
Вид збор: Глагол, несвршен
Станува се поредок; се намалува по број.
Примери:
Се ретчат облаците над градот.

станчи повеќе

Види и: истанчи (св.)
станчат
Вид збор: Глагол, свршен
истанчи
Албански: holloj
Примери:
Си ја станчил кожата.

танчи повеќе

танчат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави танок.
Албански: hollon
Примери:
Немој да ја танчиш жицата, зашто ќе се скине.