thing - онтологија

предмет повеќе

мн. предмети
Вид збор: Именка, машки род
Тоа што буди, предизвикува интерес, некакви чувства, мисли и сл.
Албански: temë, objekt

работа повеќе

мн. работи
Вид збор: Именка, женски род
Пројава, постапка, резултат од трудот на некого, дело што носи белези карактеристични за определен човек или луѓе, дело.
Албански: punë
Употреба: Преносно значење
предмет, услови, прашање; настан, случка, појава, положба, состојба, главното, суштината
Албански: lëndë
Употреба: Преносно значење

работиче повеќе

мн. работичиња
Вид збор: Именка, среден род
предмет
Албански: send
Употреба: Деминутив
Примери:
Во сандакот имаше разни работичиња.

ствар повеќе

мн. ствари
Вид збор: Именка, женски род
неопределен предмет
Употреба: Разговорно

шеј повеќе

мн. шејови
Вид збор: Именка, машки род
ствар, предмет
Турски: şey
Употреба: Архаизам , Дијалектен збор
Примери:
Сите шејови што ги донесе невестата.