think - онтологија

домисли повеќе

Види и: мисли (несв.)
домислат
Вид збор: Глагол, свршен
Смисли, обмисли нешто до крај.
Албански: mendoj
(се домисли) Мисли, размисли за нешто.
Албански: mendoj

дума повеќе

думаат
Вид збор: Глагол, несвршен
мисли, размислува
Албански: mendoj, kujtoj
Употреба: Дијалектен збор

задума повеќе

Види и: дума (несв.)
задумаат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некој да се замисли.
Албански: mendohem
Употреба: Дијалектен збор
(се задума) се замисли
Албански: mendohem
Употреба: Дијалектен збор

замисли повеќе

Види и: мисли (несв.)
замислат
Вид збор: Глагол, свршен
(се замисли) Се задлабочи, потоне во мисли.
Албански: mendoj, kujtoj

зауми повеќе

заумат
Вид збор: Глагол, свршен
(се зауми) се замисли
Албански: mendoj

мисли повеќе

мислат
Вид збор: Глагол, несвршен
Со работа на разумот формира мисли, поими, судови.
Албански: mendon
Смета, проценува, има миcлење.
Албански: konsideron
(се мисли) размислува, се премислува
Албански: mendon

наоѓа повеќе

наоѓаат
Вид збор: Глагол, несвршен
смета, мисли
Албански: mendoj

обмисли повеќе

обмислат
Вид збор: Глагол, свршен
Промисли, размисли опстојно, задлабочено во врска со некаков проблем.

подразмисли повеќе

Види и: мисли (несв.)
подразмислат
Вид збор: Глагол, свршен
Размисли малку, или малку повеќе.

подума повеќе

подумаат
Вид збор: Глагол, свршен
Дума малку, кратко време.
Употреба: Дијалектен збор
(се подума) Се помисли малку, кратко време.
Употреба: Дијалектен збор

помисли повеќе

помислат
Вид збор: Глагол, свршен
Мисли извесно време.
Албански: mendoj, kujtoj
(се помисли) Помине малку време во мислење.
Албански: mendoj, kujtoj

раздума повеќе

Види и: дума (несв.)
(се) раздумат
Вид збор: Глагол, свршен
се размисли
Албански: mendoj
Примери:
Уште не се раздумала, стигнале Турците.

рече повеќе

речат
Вид збор: Глагол, свршен
помисли, му се стори
Албански: kujtoj
Е на мислење.
Албански: mendon

уми повеќе

(се) умат
Вид збор: Глагол, несвршен
се премислува, размислува, се мисли
Примери:
Што се умиш? - Што се мислиш, што си така замислен?

умува повеќе

умуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Размислува, анализира нешто.

чини повеќе

чинат
Вид збор: Глагол, несвршен
смета, мисли
Албански: mendon