thought - онтологија

глас повеќе

мн. гласови
Вид збор: Именка, машки род
мисла
Албански: mendim

домисла повеќе

мн. домисли
Вид збор: Именка, женски род
Нешто што е резултат на нечие размислување, нешто што е смислено.

мисла повеќе

мн. мисли
Вид збор: Именка, женски род
предмет на мислењето
Албански: mendim
знаење, познавање, достигнување
Албански: mendim, dituri, njohuri

мислење повеќе

мн. мислења
Вид збор: Именка, среден род
мисла
Албански: mendim

памет повеќе

(едн.) паметта
Вид збор: Именка, женски род
(обично м.) мисла
Албански: mendje

помисла повеќе

(едн.) помислава
Вид збор: Именка, женски род
мисла, намера, желба