threaten - онтологија

даде повеќе

дадам
Вид збор: Глагол, свршен
Се закани со казна, со ќотек.
Албански: kërcnoj

заби повеќе

(се) забат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се заканува, се сили некому.
Албански: kanosem, tregoj dhëmbët
Употреба: Преносно значење

закани повеќе

заканат
Вид збор: Глагол, свршен
Заплаши, застраши некого.
Албански: kërcnon

заканува повеќе

Види и: закани (св.)
(се) закануваат
Вид збор: Глагол, несвршен
За ситуација, настани - предизвикува страв.
Албански: kërcnon
Употреба: Преносно значење

застраши повеќе

застрашат
Вид збор: Глагол, свршен
Се закани некому.
Албански: kërcënoj

зафали повеќе

зафалат
Вид збор: Глагол, свршен
(се зафали) се закани
Албански: kërcënoj

кара повеќе

караат
Вид збор: Глагол, несвршен
Напаѓа некого или нешто со погрдни зборови.
Албански: kërcnoj, kanosem
Употреба: Дијалектен збор

топори повеќе

топорат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се топори) се дуе, се заканува
Албански: kërcnohet, fryhet

фали повеќе

фалам
Вид збор: Глагол, несвршен
(се фали) се заканува
Албански: lavdëroj, kërcnoj