thresh - онтологија

врши повеќе

вршат
Вид збор: Глагол, несвршен
Ги одвојува зрната од класјето на житото.
Албански: shkund
Употреба: Земјоделство

доврши повеќе

довршат
Вид збор: Глагол, свршен
За жито - врши до крај.
Албански: shij deri në fund

заврши повеќе

завршат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да врши.
Употреба: Земјоделство

завршува повеќе

Види и: заврши (св.)
(се) завршуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Почнува да врши.
Албански: mbaron

наврши повеќе

навршат
Вид збор: Глагол, свршен
Врши жито во определено или во големо количество.
Албански: korr, fshi

површи повеќе

површат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине некое време во вршење жито.
Употреба: Земјоделство