throb - онтологија

бие повеќе

бијат
Вид збор: Глагол, несвршен
чука, отчукува, пулсира
Албански: rrapëllij

раступка повеќе

Види и: раступа (св.)
раступкаат
Вид збор: Глагол, свршен
(за срце) Направи да почне силно да чука.
Албански: troket, rrah shpejt
(се раступка) Почне да чука, лупа.
Албански: filloj të trokas, të rrah
(се раступка) За срце – почне силно да чука.
Албански: filloj të trokas, të rrah shpejt

тупа повеќе

тупаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(за срце) чука, удира
Албански: rrapëllij

тупка повеќе

Види и: тупа (несв.)
тупкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
За срце - чука.
Албански: rreh
Употреба: Деминутив

тупне повеќе

тупнат
Вид збор: Глагол, свршен
(за срце) Се симна срцето впетици.
Албански: rrah
Употреба: Разговорно