ticket - онтологија

билет повеќе

мн. билети
Вид збор: Именка, машки род
Карта за превоз.
Француски: billet Албански: biletë
Употреба: Транспорт
Влезна карта, влезница.
Француски: billet Албански: biletë

карта повеќе

мн. карти
Вид збор: Именка, женски род
Мало парче хартија, пластика, картон, во правоаголна форма, што служи како билет за превоз со превозно средство, како влезница, пропусница и сл.
Албански: biletë

лоз повеќе

мн. лозови
Вид збор: Именка, машки род
лотариски лист

среќка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
лоз
Албански: biletë lotarie
Употреба: Книжевен збор , Ретко

тикет повеќе

мн. тикети
Вид збор: Именка, машки род
Лоз за учество на спортска прогноза.
Албански: tiket, biletë llotarie
влезна карта
Албански: tiket, biletë