time - онтологија

вакат повеќе

мн. вакати
Вид збор: Именка, машки род
време
Турски: vakit
Употреба: Архаизам

време повеќе

мн. времиња
Вид збор: Именка, среден род
(само едн.) Една од двете (покрај просторот) основни форми на постоење на материјата.
Албански: kohë
Употреба: Физика , Филозофија
(само едн.) Траење на нешто што се случува или што постои (мерено со секунди, минути, часови, денови итн.)
Албански: kohë
Соодветен период, рок во којшто треба нешто да се збидне.
Граматичка категорија со која се определува глаголското дејство во однос на моментот на говорењето.
Латински: tempus
Употреба: Граматика
Резултат во некои спортски дисциплини.
Употреба: Спорт

заман повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
време
Турски: zaman
Употреба: Архаизам

петел повеќе

мн. петли
Вид збор: Именка, машки род
(мн. петли) Пеење на петлите доцна ноќе или рано наутро како знак за определено време од ноќта.
Албански: këndim i gjelave