tongue - онтологија

грагорче повеќе

мн. грагорчиња
Вид збор: Именка, среден род
Јазик во ѕвонче.
Албански: gjuhëz e ziles

јазик повеќе

мн. јазици
Вид збор: Именка, машки род
Подвижен мускулест орган во усната празнина кај човекот и кај животните, орган за вкусот што го помага земањето храна, а кај човекот учествува и во образувањето на гласовите во говорот.
Српски: језик Албански: gjuhë Бугарски: език
Употреба: Анатомија
Јадење од овој орган од некои животни.
Албански: gjuhë
Употреба: Гастрономија
Издолжен дел од нешто што има форма на јазик.
Албански: gjuhë
Употреба: Преносно значење

клатно повеќе

мн. клатна
Вид збор: Именка, среден род
Јазик од ѕвоно.
Албански: gjuhëz

уста повеќе

мн. усти
Вид збор: Именка, женски род
Како способност да се говори, јазик, или како орган на говорот.
Албански: gojë, gjuhë
Употреба: Разговорно