torment - онтологија

гризе повеќе

гризат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
измачува, јаде
Албански: torturon
Употреба: Преносно значење

дави повеќе

дават
Вид збор: Глагол, несвршен
мачи, исцрпува, угнетува
Албански: mundim
Употреба: Преносно значење

загризе повеќе

загризат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да го мачи, да го тревожи нешто.
Албански: mundoj
Употреба: Преносно значење

затишти повеќе

затиштат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да мачи, притиска нешто - за духовна болка.
Албански: torturon
Употреба: Преносно значење

измачи повеќе

измачат
Вид збор: Глагол, свршен
(се измачи) Си зададе маки; вложи многу и тежок труд и напор.
Албански: mundohem

изнамачи повеќе

Види и: намачи (св.)
изнамачат
Вид збор: Глагол, свршен
(се изнамачи) се измачи
Албански: mundohem

израскине повеќе

Види и: раскине (св.)
израскинат
Вид збор: Глагол, свршен
За нешто нематеријално, измачи.
Албански: shkep
Употреба: Преносно значење

испомачи повеќе

испомачат
Вид збор: Глагол, свршен
изнамачи
Албански: mundoj, torturoj

јавне повеќе

јавнат
Вид збор: Глагол, свршен
Притисне, предизвика мака.
Албански: i hyp, i varret
Употреба: Преносно значење

кине повеќе

кинат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се кине) Трпи голема физичка или психичка болка, мака, тага.
Албански: vuaj, mundoj
Употреба: Преносно значење

коле повеќе

колат
Вид збор: Глагол, несвршен
За чувство - мачи, измачува.
Албански: mundon
Употреба: Преносно значење

корне повеќе

корнат
Вид збор: Глагол, несвршен
измачува
Албански: mundoj, torturoj
Употреба: Преносно значење

ломи повеќе

ломат
Вид збор: Глагол, несвршен
мачи, измачува, колеба
Албански: mundoj
Употреба: Преносно значење

мачи повеќе

мачат
Вид збор: Глагол, несвршен
Создава некому мака, тешкотија (телесна или душевна).
Албански: torturon, mundon

намачи повеќе

намачат
Вид збор: Глагол, свршен
Зададе маки некому, измачи.
Албански: mundoj, torturoj

поизнамачи повеќе

Види и: изнамачи (св.)
поизнамачат
Вид збор: Глагол, свршен
Изнамачи многу некого, зададе некому преголеми маки.
Албански: mundoj
(се поизнамачи) Се изнамачи многу, во голема мера.
Албански: mundoj

преследува повеќе

преследуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
За мисла, идеја - мачи, не остава на мира.

тормози повеќе

тормозат
Вид збор: Глагол, несвршен
мачи, малтретира
(се тормози) се измачува, се малтретира

труе повеќе

трујат
Вид збор: Глагол, несвршен
Причинува голема мака, страдање, нанесува душевна болка.
Албански: mundim
Употреба: Преносно значење