trace - онтологија

помен повеќе

мн. помени
Вид збор: Именка, машки род
Обично со негација - трага, останка.
Албански: përkujtim

поштук повеќе

мн. поштуци
Вид збор: Именка, машки род
Траг, спомен (обично во фрази).

стапка повеќе

мн. стапки
Вид збор: Именка, женски род
Трага од стапнување со нога.
Албански: tragë, gjurmë

трага повеќе

мн. траги
Вид збор: Именка, женски род
Остаток, останки од нешто.
Албански: gjurmë, tragë
Примери:
Нема ни трага од болеста, од убавината, од добрината и сл.