train - онтологија

вежба повеќе

вежбаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се вежба) Прави вежби, добива умеење, вештина.

вовче повеќе

мн. вовчиња
Вид збор: Именка, среден род
воз
Албански: trenush
Употреба: Деминутив , Транспорт

воз повеќе

мн. возови
Вид збор: Именка, машки род
Низа од железнички коли, вагони што ги влече локомотива.
Употреба: Транспорт

воспита повеќе

воспитаат
Вид збор: Глагол, свршен
Научи, привикне некого на нешто.
Албански: mësoj

дресира повеќе

дресираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Изврши, врши дресура.
Албански: stërvit, zbus kafsh

дресура повеќе

мн. дресури
Вид збор: Именка, женски род
Скротување или обука на животни заради определена цел (лов, циркус, војска).

железница повеќе

мн. железници
Вид збор: Именка, женски род
воз
Албански: tren
Употреба: Разговорно , Транспорт

извежба повеќе

извежбаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се извежба)
Албански: ushtroj, stërvit

изучи повеќе

изучат
Вид збор: Глагол, свршен
(се изучи) Добие некакво знаење, навик, вештина и сл.
Албански: përvetësoj, mësoj

истренира повеќе

Види и: тренира (несв.)
истренираат
Вид збор: Глагол, свршен
тренира

композиција повеќе

мн. композиции
Вид збор: Именка, женски род
Низа од железнички вагони во еден состав што ја влече локомотива.
Албански: kompozim treni
Употреба: Транспорт

обучи повеќе

обучат
Вид збор: Глагол, свршен
Пренесе некому знаење и искуство преку обука.
Албански: trajnoj
(се обучи) Се стекне со определено знаење, се научи, се извежба за определена работа.
Албански: trajnohem

пампур повеќе

мн. пампури
Вид збор: Именка, машки род
воз (на пареа)
Албански: tren, pampur
Употреба: Архаизам , Транспорт

привикне повеќе

привикнат
Вид збор: Глагол, свршен
Навикне некого на нешто.
Албански: mësoj, stërvit

приучи повеќе

приучат
Вид збор: Глагол, свршен
Научи некого нешто за кусо време, набрзина.
Албански: mësoj shpejt, përgatit
Употреба: Образование

тренира повеќе

тренираат
Вид збор: Глагол, несвршен
вежба, учи, подучува, обучува

учи повеќе

учат
Вид збор: Глагол, несвршен
(со предмет) Навикнува некого на нешто.
Албански: ushtroj, mësoj