transfer - онтологија

преведе повеќе

преведат
Вид збор: Глагол, свршен
Префрли пари (од една сметка на друга) по пошта, во банка.
Албански: transferoj
Употреба: Економија
Пренесе имот (куќа, нива) од едно лице на друго.
Албански: transferoj
Употреба: Правда

премин повеќе

мн. премини
Вид збор: Именка, машки род
преминување
Албански: kalim, transfer

пренесе повеќе

пренесат
Вид збор: Глагол, свршен
Предаде право на сопственост.
Албански: bartë, transferoj
Употреба: Правда

пренос повеќе

мн. преноси
Вид збор: Именка, машки род
(едн.) Пренесување на сопственост од еден носител врз друг.
Албански: transfer, mbartje
Употреба: Економија

препише повеќе

препишат
Вид збор: Глагол, свршен
Со писмена изјава префрли сопственост.
Албански: përshkruaj, transferoj
Употреба: Правда

префрли повеќе

префрлат
Вид збор: Глагол, свршен
Пренесе некому сопственост или права.
Албански: transferoj, hedh
Стави пари на сметка.
Албански: transferoj

трансфер повеќе

мн. трансфери
Вид збор: Именка, машки род
транспорт
Албански: transferim
Употреба: Транспорт
премин, преминување
Албански: transfer, kalim
Употреба: Спорт
пренесување, префрлување
Албански: transfer, shpërngulje
Употреба: Економија

трансферира повеќе

трансферираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Врши трансфер.