transitive - онтологија

преоден повеќе

преодни
Вид збор: Придавка
За глагол - што се карактеризира со дејство што преминува директно на предметот.
Употреба: Граматика

транзитивен повеќе

транзитивна
Вид збор: Придавка
преоден, преносен
Употреба: Граматика
Примери:
Транзитивни (преодни) глаголи.