transport - онтологија

вози повеќе

возат
Вид збор: Глагол, несвршен
Носи, пренесува некого или нешто со превозно средство.
Албански: vozis, transportoj

довоз повеќе

(едн.) довозот
Вид збор: Именка, машки род
Донесување стока со превозно средство.

дотера повеќе

дотераат
Вид збор: Глагол, свршен
Донесе некого или нешто со товарно животно или со превозно средство.
Албански: mbart

носи повеќе

носат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Со некакво средство (товарно, превозно и сл.) дотерува, довезува, е превезуван.
Албански: transporton

однесе повеќе

однесат
Вид збор: Глагол, свршен
Одведе или превезе некого со превозно средство.
Албански: çon, transporton
Превезе нешто.
Албански: transporton

превезе повеќе

превезат
Вид збор: Глагол, свршен
Превезе некого или нешто од едно место на друго со помош на превозно средство.
Албански: transportoj
Употреба: Транспорт

превозува повеќе

Види и: превезе (св.)
превозуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
превезе

пренесе повеќе

пренесат
Вид збор: Глагол, свршен
Премести некого во мислите на друго место и во друго време.
Албански: transportoj
Употреба: Преносно значење

пренос повеќе

мн. преноси
Вид збор: Именка, машки род
(едн.) Пренесување, превоз од едно место на друго.
Албански: transportim

префрли повеќе

префрлат
Вид збор: Глагол, свршен
Пренесе некого или нешто од едно на друго место.
Албански: transportoj, hedh

товарен повеќе

товарни
Вид збор: Придавка
Во врска со товар.
Употреба: Транспорт
Примери:
Товарно животно, добиче.
Што е за товарење.
Употреба: Транспорт
Примери:
товарно возило

транспорт повеќе

(едн.) транспортот
Вид збор: Именка, машки род
Превозни средства и уреди за превоз на товари, патници и др.
Албански: transport
Употреба: Транспорт
Помошен воен брод за превоз на трупи и товари.
Албански: transpot
Употреба: Воен термин

транспортира повеќе

транспортираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Врши транспорт, превоз, испраќа со транспорт.
Употреба: Транспорт