transportation - онтологија

кираџиство повеќе

Види и: кираџија (м.)
(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
дејност на кираџија

одвоз повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Изнесување стока со превозно средство.

подвоз повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Транспорт на стоки и др.
Употреба: Транспорт

превоз повеќе

(едн.) превозот
Вид збор: Именка, машки род
Пренесување, транспорт на патници или стока со помош на превозно средство.
Албански: mbartje, transport
Употреба: Економија , Транспорт

транзит повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Превезување на товари до местото на истоварувањето без попатно претоварување.
Албански: transportim
Употреба: Транспорт

транспорт повеќе

(едн.) транспортот
Вид збор: Именка, машки род
Превозни средства и уреди за превоз на товари, патници и др.
Албански: transport
Употреба: Транспорт