transporter - онтологија

камионетка повеќе

мн. камионетки
Вид збор: Именка, женски род
Помал товарен автомобил; мал камион.
Употреба: Транспорт

комбе повеќе

мн. комбиња
Вид збор: Именка, среден род
Моторно возило, помало од автобус, наменето за превоз на патници (8 до 10) или за разнесување стока и др.
Употреба: Транспорт

транспортер повеќе

мн. транспортери
Вид збор: Именка, машки род
Лице или компанија што транспортира.
Употреба: Транспорт
Примери:
блокада за патнички возила од страна на македонските транспортери
Оклопно возили или авион за транспортирање трупи.
Употреба: Воен термин