trap - онтологија

бусија повеќе

мн. бусии
Вид збор: Именка, женски род
заседа
Употреба: Архаизам

замка повеќе

мн. замки
Вид збор: Именка, женски род
Направа за фаќање диви животни.
Албански: kurth
измама, стапица
Албански: kurth
Употреба: Преносно значење

заседа повеќе

мн. заседи
Вид збор: Именка, женски род
Скришно место, позиција од која се изведува ненадеен, неочекуван напад.
Албански: pritë
Група напаѓачи што чека да нападне некого од скришно место.
Албански: pritë, kurth

капан повеќе

мн. капани
Вид збор: Именка, машки род
Направа за ловење на глувци, птици и други животни.
Турски: kapan Албански: kurth
замка, клопка, стапица
Турски: kapan Албански: kurth
Употреба: Преносно значење

клапа повеќе

мн. клапи
Вид збор: Именка, женски род
стапица
Германски: Klappe Албански: kurth
Направа за ловење глувци.
Германски: Klappe Албански: kurth

клетка повеќе

мн. клетки
Вид збор: Именка, женски род
стапица
Албански: kurth

клопка повеќе

мн. клопки
Вид збор: Именка, женски род
примка, стапица

метериз повеќе

мн. метеризи
Вид збор: Именка, машки род
заседа
Турски: meteriz
Употреба: Архаизам

муцка повеќе

мн. муцки
Вид збор: Именка, женски род
Уста, вилица (на човек).
Албански: turin
Употреба: Пејоратив , Преносно значење

пајда повеќе

мн. пајди
Вид збор: Именка, женски род
железна стапица
Примери:
Пајда за ловење дивеч.

примка повеќе

мн. примки
Вид збор: Именка, женски род
клопка, стапица
Албански: kurth
Употреба: Преносно значење
Примери:
Јас знам тие што ни кројат, многу примки ни местат.

пусија повеќе

мн. пусии
Вид збор: Именка, женски род
заседа
Примери:
Паднал во пусија.

склупица повеќе

Вид збор: Именка, женски род
склупца

склупца повеќе

мн. склупци
Вид збор: Именка, женски род
Справа за фаќање глувци.
Албански: kurthë
Справа за фаќање птици.
Албански: kurthë
Примери:
(разг.) Се фати в склупца.

стапица повеќе

мн. стапици
Вид збор: Именка, женски род
Справа за фаќање диви животни.
Албански: kurthë
Примери:
Селаните ставаа стапици.

фак повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Замка, стапица за фаќање птици.
Турски: fak Албански: kurth
Стапица за фаќање глувци.
Албански: kurthë për mijë