tremble - онтологија

заигра повеќе

заиграат
Вид збор: Глагол, свршен
Затрепери од радост, возбуда.
Албански: dridhem
Употреба: Преносно значење

затрепери повеќе

Види и: трепери (несв.)
затреперат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да трепери, затрепети.

затрепети повеќе

Види и: трепети (несв.)
затрепетат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да трепети, затрепери.

подзатресе повеќе

Види и: затресе (св.)
подзатресат
Вид збор: Глагол, свршен
(се подзатресе) Се затресе малку, донекаде.

попрпори повеќе

Види и: прпори (несв.)
попрпорат
Вид збор: Глагол, свршен
Прпори, прпоти малку, некое време.

порастрепери повеќе

Види и: растрепери (св.)
(се) порастреперат
Вид збор: Глагол, свршен
Се растрепери малку.

порастрепети повеќе

Види и: растрепети (св.)
(се) порастрепетат
Вид збор: Глагол, свршен
Неговото срце се порастрепети од возбуда.

раздрмоли повеќе

Види и: дрмоли (несв.)
раздрмолат
Вид збор: Глагол, свршен
растрепери
Албански: fërgëlloj, dridhem
Употреба: Разговорно

растрепери повеќе

Види и: трепери (несв.)
растреперат
Вид збор: Глагол, свршен
Предизвика силна возбуда, страв.
(се растрепери) Почне силно да трепери.
(се растрепери) Почне да трепери од возбуда, страв и сл.

растреперува повеќе

Види и: растрепери (св.)
(се) растреперуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) растрепери

растрепети повеќе

Види и: трепети (несв.)
(се) растрепетат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) растрепери

растрепетува повеќе

Види и: растрепети (св.)
(се) растрепетуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) растреперува

растресе повеќе

Види и: тресе (несв.)
растресат
Вид збор: Глагол, свршен
растрепери
Албански: dridh
Употреба: Преносно значење
(се растресе) Се расклати силно.
Албански: dridh

стрелуши повеќе

(се) стрелушат
Вид збор: Глагол, несвршен
се потплаши, затрепери
Примери:
Митра се стрелушеше дали ќе сака жената да работи.

стрепери повеќе

Види и: стрепети (св.)
стреперат
Вид збор: Глагол, свршен
стрепети

стреперува повеќе

Види и: стрепери (св.)
стреперуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
стрепери

стрепети повеќе

стрепетат
Вид збор: Глагол, свршен
трепери, раздвижи
Примери:
Стрепетија лисјата

стрепетува повеќе

Види и: стрепети (св.)
стрепетуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
стрепети

трепери повеќе

треперат
Вид збор: Глагол, несвршен
За лисје, воздух - игра на ветар, се лелее.
Албански: dridhë
За глас, за човек - се тресе.
Албански: dridhë

трепети повеќе

трепетат
Вид збор: Глагол, несвршен
трепери, се тресе, се лелее
Примери:
Трепети крај мене како срна.

трепка повеќе

трепкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
трепери
Албански: dridhem
Примери:
Трепка со крилјата.

трепне повеќе

трепнат
Вид збор: Глагол, свршен
затрепери
Албански: dridhet

тресе повеќе

тресат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се тресе) трепери
Албански: dridhem