trend - онтологија

ветар повеќе

Види и: ветер (м.)
ветрот
Вид збор: Именка, машки род
Правец, струја, во политиката и др.
Албански: erë, rrymë
Употреба: Преносно значење

движење повеќе

Види и: движи (несв.)
мн. движења
Вид збор: Именка, среден род
Општа насока или тенденција.
Албански: tendencë

насока повеќе

мн. насоки
Вид збор: Именка, женски род
План, цел, карактер на развојот на некоја дејност.
Албански: trend
Употреба: Преносно значење

правец повеќе

мн. правци
Вид збор: Именка, машки род
Пат на развој, тек, насока на определена работа, појава, дејство и сл.
Албански: trend

тек повеќе

мн. текови
Вид збор: Именка, машки род
правец, развој
Албански: drejtim

тренд повеќе

мн. трендови
Вид збор: Именка, машки род
Општ правец како тенденција на развојот.
Албански: trend