trout - онтологија

коран повеќе

мн. корани
Вид збор: Именка, машки род
Машка пастрмка во Охридското Езеро.
Употреба: Зоологија

летница повеќе

мн. летници
Вид збор: Именка, женски род
Јалова пастрмка, летна риба што живее во Охридското Езеро, охридска пастрмка.
Латински: Salmo letnica Албански: lenicë, troftë
Употреба: Зоологија

пастрмка повеќе

мн. пастрмки
Вид збор: Именка, женски род
Вид слатководна речна и езерска риба со меки перки, ситни крлушки и тело ишарено со дамки и со многу вкусно месо; Salmo fario.
Латински: Salmo truta fario Албански: troftë
Употреба: Зоологија