try - онтологија

гледа повеќе

гледаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Внимава, се труди.
Албански: mundohet

испроба повеќе

испробаат
Вид збор: Глагол, свршен
Обиде, проба повеќе нешта.
Албански: provoj

обиде повеќе

обидат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави на проба некого или нешто, испита, провери.
Албански: provoj
(се обиде) Направи обид, проба, изврши подготовки за нешто.
Албански: provoj

опечали повеќе

(се) опечалат
Вид збор: Глагол, свршен
Се потруди, се помачи.

опита повеќе

опитаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се опита) се обиде
Албански: provoj

печали повеќе

печалат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се печали) се труди, се обидува
Албански: tentoj, provoj

пипне повеќе

Види и: пипа (несв.)
пипнат
Вид збор: Глагол, свршен
опита
Албански: provoj, prek

повте повеќе

повтат
Вид збор: Глагол, свршен
Се обиде нешто да направи.

пообиде повеќе

Види и: обиде (св.)
се пообидат
Вид збор: Глагол, свршен
се обиде

поработи повеќе

Види и: работи (несв.)
поработат
Вид збор: Глагол, свршен
Се погрижи, се потруди околу нешто.
Албански: përpiqem

потокми повеќе

потокмат
Вид збор: Глагол, свршен
(се потокми) се токми, се подготви

потруди повеќе

(се) потрудат
Вид збор: Глагол, свршен
Вложи труд, напор да се постигне нешто.

проба повеќе

пробаат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Испита, испитува квалитет или големина на нешто.
Албански: provoj
Се обиде, се обидува да успее во нешто, да постигне нешто во некоја работа, професија, учење итн.
Албански: provoj

пробува повеќе

Види и: проба (св. и несв.)
пробуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
проба
Употреба: Жаргонски збор

сили повеќе

силат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се сили) Вложува напори за да направи нешто.

труди повеќе

трудат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се труди) Се мачи, настојува, влага напори да постигне нешто.
Албански: përpiqet, mundohet
Примери:
Тој се труди да го вовлече својот син во управата.