turban - онтологија

турбан повеќе

мн. турбани
Вид збор: Именка, машки род
Долго платно облик на шал што обвиткува околу капата или главата.
Турски: türban
Примери:
Турбанот на султанот.

чалма повеќе

мн. чалми
Вид збор: Именка, женски род
Платнен завој околу фесот кај муслиманите.
Турски: çalma

чалмиче повеќе

Види и: чалма (ж.)
мн. чалмичиња
Вид збор: Именка, среден род
чалма
Употреба: Деминутив