twig - онтологија

ветка повеќе

мн. ветки
Вид збор: Именка, женски род
гранка
Албански: degë
Употреба: Ботаника

изданок повеќе

мн. изданоци
Вид збор: Именка, машки род
Фиданка, млада гранка што расте од пресечено место, или отпосле на коренот или стеблото.
Албански: degë, filiz
Употреба: Ботаника

одвод повеќе

мн. одводи
Вид збор: Именка, машки род
Млада гранка што расте непосредно од стеблото.
Албански: degë
Употреба: Ботаника

пар повеќе

мн. парови
Вид збор: Именка, машки род
гранка, ветка
Албански: degë
Употреба: Дијалектен збор , Народна поезија