ugly - онтологија

грд повеќе

грди
Вид збор: Придавка
Што е по својот надворешен изглед неубав, непривлечен, непријатен.
Што е лош, страшен, непристоен.

грдомазен повеќе

грдомазниот
Вид збор: Придавка
Што е грд, со грд лик.

грозен повеќе

грозниот
Вид збор: Придавка
За живо суштество - што е грд, со непријатен изглед.

наказен повеќе

наказниот
Вид збор: Придавка
Што е како казнет, што има некаков физички недостаток.

неубав повеќе

неубавиот
Вид збор: Придавка
Што не е убав, што не се одликува со убавина.