uncle - онтологија

бај повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
чичко
Турски: bey
Употреба: Дијалектен збор
Примери:
Бај Петре.

вујко повеќе

мн. вујковци
Вид збор: Именка, машки род
Мајчиниот брат или братучед.
Латински: avunculus Албански: dajë

стрико повеќе

мн. стриковци
Вид збор: Именка, машки род
татков брат, чичко
Албански: xhaxha
повозрасен човек
Албански: xhaxha

тетин повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Теткиниот маж.

чиче повеќе

Види и: чичо (м.)
мн. чичевци
Вид збор: Именка, среден род
(само едн.) Чичо, чичко (се употребува обично како вокатив при обраќање на стрико).
Албански: xhaxha
Употреба: Деминутив , Хипокористика
(само мн.) Како именка - домот и семејството на чиче.
Албански: xhaxha
Примери:
Ќе одиме кај чичевци.

чиченце повеќе

Види и: чиче (ср.)
мн. чиченца
Вид збор: Именка, среден род
чиче, чичко, чичо
Употреба: Деминутив

чичко повеќе

мн. чичковци
Вид збор: Именка, машки род
Татков брат, стрико.
Албански: mixhë
Во состав со лично име - постар познат човек.
Албански: dajë
Во вокативна употреба, при обраќање кон постар познат човек.
Албански: dajë
Воопшто при обраќање кон постар човек.
Албански: dajë

чичо повеќе

мн. чичовци
Вид збор: Именка, машки род
чичко