unity - онтологија

единство повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
обединетост, здруженост, согласност
Албански: unitet
Заемна поврзаност, меѓусебна обусловеност.
Албански: unitet, harmoni

заедница повеќе

мн. заедници
Вид збор: Именка, женски род
Здруженост на луѓе или на друштва, организации, установи во една целина заради определени причини и цели.
Албански: bashkësi
Тоа што е заедничко, што ги поврзува луѓето во една целина (живот, чувства, интереси).

мир повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
слога, разбирање
Албански: unitet

слога повеќе

(едн.) слогата
Вид збор: Именка, женски род
Еднодушност, солидарност во нешто.
Албански: harmoni, unitet
Примери:
Нема слога - нема напредок, нема резултати.
Мирни, другарски односи.
Албански: miqësi
Примери:
Живееја во слога.

сплот повеќе

мн. сплотови
Вид збор: Именка, машки род
Резултат на сплотување.
Употреба: Книжевен збор
Примери:
Таквиот стил на израз е сплот на лични нетрпеливости.

сплотеност повеќе

Види и: сплотен (прид.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
сплотен

унитарност повеќе

Види и: унитарен (прид.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
единственост, целост