upward - онтологија

нагорен повеќе

нагорни
Вид збор: Придавка
Што станува повисок, од пониско оди кон повисоко ниво.

пругорен повеќе

пругорниот
Вид збор: Придавка
Нагорен, што оди нагоре.

угорен повеќе

угорниот
Вид збор: Придавка
Што оди нагоре.