urgent - онтологија

акутен повеќе

акутни
Вид збор: Придавка
Што е итен, неодложен.

горлив повеќе

горливи
Вид збор: Придавка
Што е жежок, важен, актуелен, итен.

итен повеќе

итни
Вид збор: Придавка
Што е неодложен, што не може да се одложи без последици.

неодложен повеќе

неодложни
Вид збор: Придавка
Што не може, не смее да се одлага, што мора да се изврши во определено време.

прек повеќе

преки
Вид збор: Придавка
Што е итен, неодложен.

ургентен повеќе

ургентни
Вид збор: Придавка
итен, неодложен
Употреба: Медицина