use - онтологија

вложи повеќе

вложат
Вид збор: Глагол, свршен
Употреби, потроши пари, средства, труд за нешто.
Албански: deponoj, jap

вреди повеќе

вредат
Вид збор: Глагол, несвршен
Користи, треба за нешто.
Албански: vlej

земе повеќе

земат
Вид збор: Глагол, свршен
употреби, користи
Албански: merr

искористи повеќе

искористат
Вид збор: Глагол, свршен
Користи определена можност, ситуација за да постигне нешто.
Албански: përdor, shfrytëzoj
Користи, злоупотреби некого, извлече корист со сила или измама на нечија штета.
Албански: shfrytëzoj, keqpërdor

исползува повеќе

исползуваат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Извлече полза од нешто.

користење повеќе

користењето
Вид збор: Именка, среден род
употреба
Албански: përdor

користи повеќе

користат
Вид збор: Глагол, несвршен
Употребува нешто, се служи со нешто.
Албански: përdor

марифет повеќе

мн. марифети
Вид збор: Именка, машки род
вредност, полза
Албански: dobi
Употреба: Разговорно

оди повеќе

одат
Вид збор: Глагол, несвршен
Настојува, се стреми кон нешто, постапува некако со цел да постигне нешто.
Албански: përdor

ползува повеќе

ползуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Принесува полза некому.
Албански: përdor
користи, искористува
Албански: përdor
(се ползува) Употребува за себе, искористува.
Албански: përdor

послужи повеќе

послужат
Вид збор: Глагол, свршен
Употреби, искористи нешто со некаква цел.
Албански: shërbej
(се послужи) Употреби, искористи.
Албански: shërbej, përdor

практикува повеќе

практикуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Има обичај, навика за нешто.
Албански: praktikoj

работи повеќе

работат
Вид збор: Глагол, несвршен
Во процесот на работата користи нешто како помагало, инструмент.
Албански: përdor

служи повеќе

служат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се служи) употребува, користи
Албански: përdor

смисла повеќе

(едн.) смислата
Вид збор: Именка, женски род
значење, корист
Албански: kuptim
Употреба: Преносно значење , Разговорно

узус повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Во судството: употреба.
Албански: përdorim, zakon
Употреба: Правда

употреба повеќе

мн. употреби
Вид збор: Именка, женски род
примена, служење, послужување
Албански: shërben

употреби повеќе

употребат
Вид збор: Глагол, свршен
примени, се послужи
Албански: përdor
Примери:
Употреби оружје.
земе, искористи
Албански: merr, përdor
Примери:
Употреби и лекови.

употребува повеќе

Види и: употреби (св.)
употребуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
употреби
Албански: përdor

употребување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
употребува

фајда повеќе

Вид збор: Именка, женски род
фајде
Турски: fayda
Употреба: Дијалектен збор

фајде повеќе

Вид збор: Именка, среден род
корист, добивка
Турски: fayda Албански: fajde, dobi
Употреба: Разговорно
Примери:
Какво фајде виде од тоа?

фајдица повеќе

Види и: фајде (ср.)
мн. фајдици
Вид збор: Именка, женски род
фајде
Употреба: Деминутив
Примери:
Имаше фајдица од тоа.