view - онтологија

види повеќе

видат
Вид збор: Глагол, свршен
(се виде) Се опфати себеси со сетилото за вид.
Албански: sheh

видокруг повеќе

(едн.) видокругот
Вид збор: Именка, машки род
Поглед на нешто, сфаќање.
Албански: pamje, shikim
Употреба: Преносно значење

визира повеќе

визираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Насочува, управува поглед во определен предмет, зема на око, опсервира определен предмет или појава.
Албански: merr në shënjestër

визура повеќе

мн. визури
Вид збор: Именка, женски род
Замислена линија што поаѓа од окото на набљудувачот и оди низ дурбин право до предметот на посматрањето.

глетка повеќе

мн. глетки
Вид збор: Именка, женски род
поглед, видик
Албански: pamje

доизвиди повеќе

Види и: извиди (св.)
доизвидат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со гледањето на нешто, на повеќе предмети и сл.
Албански: shoh

доразгледа повеќе

Види и: разгледа (св.)
доразгледаат
Вид збор: Глагол, свршен
Разгледа целосно, до крај.

конспект повеќе

мн. конспекти
Вид збор: Именка, машки род
поглед, гледање, видување
Албански: konspekt, pamje

мироглед повеќе

мн. мирогледи
Вид збор: Именка, машки род
поглед на светот
Употреба: Книжевен збор

око повеќе

мн. очи
Вид збор: Именка, среден род
поглед, гледање
Албански: pamje

очиглед повеќе

Вид збор: Именка, машки род
видик, поглед

пејзаж повеќе

мн. пејзажи
Вид збор: Именка, машки род
Општ изглед на некоја месност.
Француски: paysage Албански: peizazh, pamje

поглед повеќе

мн. погледи
Вид збор: Именка, машки род
Тоа што се открива пред очите на некое место.
Албански: pamje
Начин на сфаќање, на уверување.
Албански: botëkuptim, pikëpamje, opinion, mendim

поразгледа повеќе

Види и: разгледа (св.)
поразгледаат
Вид збор: Глагол, свршен
Разгледа нешто од сите страни.
Албански: shikoj

прозорец повеќе

мн. прозорци
Вид збор: Именка, машки род
Отворен пат, видик.
Албански: dritare
Употреба: Книжевен збор , Преносно значење

разглед повеќе

мн. разгледи
Вид збор: Именка, машки род
разгледување

разгледа повеќе

разгледаат
Вид збор: Глагол, свршен
Погледа нешто од сите страни.
Албански: shikoj
Запознае се со нешто, проучи нешто.
Албански: shqyrtoj
Претресе, прецени, опсуди - обично заради донесување решение или оценка.
Албански: rishikoj