viper - онтологија

каменарка повеќе

мн. каменарки
Вид збор: Именка, женски род
Вид отровна змија.
Латински: Vipera ammodytes Албански: nëpërkë, lloj gjarpëri helmues
Употреба: Зоологија

камењарка повеќе

Види и: каменарка (ж.)
мн. камењарки
Вид збор: Именка, женски род
каменарка
Албански: nëpërkë
Употреба: Зоологија

осојница повеќе

мн. осојници
Вид збор: Именка, женски род
Вид отровна змија што живее на осојно место.
Латински: Vipera berus Албански: nëpërkë, lloj gjarpëri

отровница повеќе

мн. отровници
Вид збор: Именка, женски род
Змија со смртоносен отров.
Употреба: Зоологија

пепеланка повеќе

мн. пепеланки
Вид збор: Именка, женски род
Мала отровна змија.
Латински: Vipera berus
Употреба: Зоологија

пепелница повеќе

мн. пепелници
Вид збор: Именка, женски род
змија лутица
Латински: Vipera berus Албански: lloj gjarpëri
Употреба: Зоологија

поскок повеќе

мн. поскоци
Вид збор: Именка, машки род
вид отровна змија
Латински: Vipera ammodytes
Употреба: Зоологија

усојница повеќе

усојници
Вид збор: Именка, женски род
Вид отровна змија.
Латински: Vipera ammodytes Албански: nëpërkë, gjarpër helmues
Употреба: Зоологија

шарка повеќе

мн. шарки
Вид збор: Именка, женски род
вид отровна змија
Латински: Vipera berus Албански: gjarpër
Употреба: Зоологија