wade - онтологија

гази повеќе

газат преод
Вид збор: Глагол, несвршен
Преминува преку вода, планина и сл.
Албански: shkel, ecë

загази повеќе

загазат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да гази.
Албански: hap

зацапа повеќе

зацапаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да цапа во вода, кал и сл.
Албански: sulet

позагази повеќе

Види и: загази (св.)
позагазат
Вид збор: Глагол, свршен
Загази малку повеќе.

цапа повеќе

цапаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Гази по кал, мек снег, вода, тиња и сл.
Албански: shkel

шлапа повеќе

шлапаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Гази по вода, кал, мек снег и сл.
Албански: sulem
Примери:
Шлапа по калта.

шлапне повеќе

шлапнат
Вид збор: Глагол, свршен
Згази во вода, кал, мек снег и сл.
Албански: sulem