wait - онтологија

доисчека повеќе

Види и: исчека (св.)
доисчекаат
Вид збор: Глагол, свршен
Исчека се, сите до еден.
Албански: pres të gjithë
Исчека нешто до крај, дочека.
Албански: pres deri në fund

дрежди повеќе

дреждат
Вид збор: Глагол, несвршен
Чека долго време на исто место.

зачека повеќе

Види и: чека (несв.)
зачекаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да чека.
Албански: filloj të pres

исчека повеќе

исчекаат
Вид збор: Глагол, свршен
Дочека до крај нешто да заврши.
Албански: pres deri në fund

начека повеќе

начекаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се начека) Помине долго време во чекање.
Албански: pret

опчекува повеќе

Види и: чека (несв.)
опчекуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
очекува, чека

попочека повеќе

Види и: почека (св.)
попочекаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почека малку или уште малку.

попричека повеќе

Види и: причека (св.)
попричекаат
Вид збор: Глагол, свршен
Причека уште малку.
Примери:
Ајде да попричекаме да видиме како ќе се развиваат натаму дејствата.

почека повеќе

почекаат
Вид збор: Глагол, свршен
Чека малку, некое време.

причека повеќе

причекаат
Вид збор: Глагол, свршен
Чека малку, извесно време.
Употреба: Дијалектен збор

сочека повеќе

сочекаат
Вид збор: Глагол, свршен
Чекајќи дочека некого.

чека повеќе

чекаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Трпеливо поминува определено време во исчекување да се случи нешто.
Албански: pret