walk - онтологија

води повеќе

водат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се води) Оди заедно со некого држејќи се еден за друг.
Албански: ecje

дооди повеќе

Види и: оди (несв.)
доодат
Вид збор: Глагол, свршен
Со одење стигне до определено место, до крај.

дошета повеќе

дошетаат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со шетањето.
Албански: mbaroj shëtitjen
Дојде, стигне некаде шетајќи.
Албански: arrij duke shëtit

заврви повеќе

Види и: врви (несв.)
заврват
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да врви.

заоди повеќе

Види и: оди (несв.)
заодат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да оди.
Албански: filloj të ec

зашета повеќе

зашетаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да шета.
Албански: fillon të shëtis

исшета повеќе

исшетаат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине низ повеќе места.
Албански: shetis

наврви повеќе

Види и: врви (несв.)
наврват
Вид збор: Глагол, свршен
(се наврви) Помине долго време во врвење, во одење.
Албански: eci

нагази повеќе

нагазат
Вид збор: Глагол, свршен
(се нагази) Помине долго време во газење.
Албански: eci

нашета повеќе

(се) нашетаат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине доволно време во шетање, со шетање се задоволи.

нурка повеќе

(се) нуркаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Оди несигурно, се порева.
Албански: ecë jo i sigurt
Употреба: Преносно значење

поврви повеќе

Види и: врви (несв.)
поврват
Вид збор: Глагол, свршен
Врви кратко време.

попрошета повеќе

Види и: прошета (св.)
попрошетаат
Вид збор: Глагол, свршен
Прошета некого малку, некое време.
Прошета малку, некое време.
(се попрошета) Се прошета малку, некое време.

порашета повеќе

Види и: прошета (св.)
порашетаат
Вид збор: Глагол, свршен
Прошета малку, некое време.
Албански: shetis pak
(се порашета) Се прошета малку, некое време.
Албански: shetitem pak

поскита повеќе

поскитаат
Вид збор: Глагол, свршен
Прошета малку.
Албански: endem, shetis pak
Употреба: Разговорно

прооди повеќе

Види и: оди (несв.)
проодат
Вид збор: Глагол, свршен
За дете - научи да оди, почне да оди.
Албански: filloj të ecë, merr këmbët

пропешачи повеќе

пропешачат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине со пешачење определено растојание.

проскита повеќе

Види и: скита (несв.)
проскитаат
Вид збор: Глагол, свршен
Прошета некое место, скитајќи, шетајќи.
Албански: endem

прошета повеќе

Види и: шета (несв.)
прошетаат
Вид збор: Глагол, свршен
Прави прошетка; оди, се движи за разонода, одмор и сл.
Албански: shëtis
(се прошета) Си направи прошетка.
Албански: shëtitem

разведе повеќе

разведат
Вид збор: Глагол, свршен
Поведе некого на разни страни.
Албански: shetis
Примери:
Ги разведе гостите низ стариот дел на градот.

разоди повеќе

(се) разодат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да оди (после долго седење).
Албански: filloj të ec
Примери:
И фати да го носи, за да се разоди.

рашета повеќе

рашетаат
Вид збор: Глагол, свршен
Прошета некого.
Албански: shetis
Примери:
Рашетајте го малу детево.
(се рашета) се прошета
Албански: shetitem
Примери:
Излезе да се рашета.

рашетува повеќе

Види и: рашета (св.)
(се) рашетуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) рашета

скитне повеќе

Види и: скита (несв.)
скитнат
Вид збор: Глагол, свршен
Скита некое време.

тргне повеќе

тргнат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да оди од место на место, да обиколува.
Албански: ecë, shëtis

чекори повеќе

чекорат
Вид збор: Глагол, несвршен
(непреод.) Оди, се движи со чекори.
Албански: ecë
Примери:
Чекори ситно.

шавне повеќе

шавнат
Вид збор: Глагол, свршен
Излезе на прошетка од дома, се прошета, се раздвижи.
Албански: shëtis
Употреба: Преносно значење , Разговорно
Примери:
Вечер ќе шавнам малку.

шета повеќе

шетаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави прошетка, оди, се движи со цел за одмор, разонода и сл.
Албански: shëtis
(безл.) Води некого на прошетка.
Албански: shëtis, ecë

шетне повеќе

шетнат
Вид збор: Глагол, свршен
Прошета, отиде на прошетка, направи прошетка.
Албански: shetis
Примери:
Шетни малку.
(се шетне) се прошета
Албански: shetitem