wall - онтологија

бедем повеќе

мн. бедеми
Вид збор: Именка, машки род
Висок, дебел ѕид, насип околу тврдина, гради др.
Албански: mur

дувар повеќе

Види и: ѕид (м.)
мн. дувари
Вид збор: Именка, машки род
ѕид
Турски: duvar
Употреба: Архаизам

ѕид повеќе

мн. ѕидови
Вид збор: Именка, машки род
Вертикален дел од куќа, зграда и др. врз којшто лежи покривот или дел што го преградува внатрешниот простор.
Албански: mur
Употреба: Архитектура и градба
Заштитна ѕидана ограда.
Албански: mur

ѕидина повеќе

мн. ѕидини
Вид збор: Именка, женски род
масивен ѕид

ѕидиште повеќе

мн. ѕидишта
Вид збор: Именка, среден род
ѕид
Албански: mur
Употреба: Архитектура и градба , Аугментатив

ѕитче повеќе

Види и: ѕид (м.)
мн. ѕитчиња
Вид збор: Именка, среден род
ѕид
Употреба: Деминутив

стена повеќе

мн. стени
Вид збор: Именка, женски род
ѕид
Албански: mur
Употреба: Архитектура и градба , Дијалектен збор