wander - онтологија

блуди повеќе

блудат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се насочува, преминува без да се сосредоточи од еден на друг предмет (за очи, поглед, мисла).
Албански: endem, shëtis
Употреба: Преносно значење

броди повеќе

бродат
Вид збор: Глагол, несвршен
лута, скита
Албански: bredh, endet
Употреба: Преносно значење

вее повеќе

веат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
(се вее) скита, талка
Албански: gjarpëron
Употреба: Преносно значење

врти повеќе

вртат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се врти) Се вртка, се задржува непотребно.
Албански: bredh

заскита повеќе

(се) заскитаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да (се) скита.
Албански: endem
залута
Албански: humbem
Употреба: Преносно значење

лута повеќе

лутаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Оди без цел, скита.
Албански: end, bredh

проскита повеќе

Види и: скита (несв.)
проскитаат
Вид збор: Глагол, свршен
Поскита малку, некое време.
Албански: shetis, gjezdis

размотка повеќе

размоткаат
Вид збор: Глагол, свршен
Бесцелно шета некого наоколу.

снове повеќе

сноват
Вид збор: Глагол, несвршен
(се снове) Талка, нагоре надолу.
Албански: endet, bredh

шава повеќе

шаваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Не е во мирување, се движи.
Албански: endem
Примери:
Лисјето шаваат надвор, изгледа дувка ветар.

шета повеќе

шетаат
Вид збор: Глагол, несвршен
За очи, мисла - движи се во разни правци.
Албански: endem
Употреба: Преносно значење