warm up - онтологија

вжеже повеќе

вжежат
Вид збор: Глагол, свршен
Загрее нешто што вообичаено е на пониска температура.
Албански: nxehet
Употреба: Преносно значење

грее повеќе

греат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
затоплува, стоплува, загрева
Албански: nxeh, ngroh
(се грее) се затоплува, се загрева
Албански: nxehet

загрее повеќе

загреат
Вид збор: Глагол, свршен
(се загрее) Се стопли, се затопли.
Албански: ngroh

згрее повеќе

Види и: грее (св. и несв.)
згреат
Вид збор: Глагол, свршен
стопли, загрее
Албански: nxeh, ngroh
(се згрее) Стане топол, се стопли.
Албански: nxehet, ngrohet

изгрее повеќе

изгреат
Вид збор: Глагол, свршен
стопли, огрее
Албански: ngroh
(се изгрее) се стопли
Албански: ngroh

натопли повеќе

натоплат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да биде топло малку или доволно.
Албански: nxeh
(се натопли) Се стопли малку или доволно.
Албански: nxeh, ngroh

пече повеќе

пече
Вид збор: Глагол, несвршен
(се пече) се грее
Албански: nxehet

погрее повеќе

погреат
Вид збор: Глагол, свршен
Грее малку, кратко време.
Албански: nxeh, ngroh
(се погрее) Се грее малку, кратко време.
Албански: nxeh, ngroh

подгрее повеќе

подгреат
Вид збор: Глагол, свршен
Загрее, стопли нешто што е истинато, најчесто храна.
Албански: nxeh, ngroh
Поттикне, одново оживи мисла, идеја и сл.
Албански: gjallëroj

подзагрее повеќе

подзагрејат
Вид збор: Глагол, свршен
Загрее малку донекаде.
Албански: nxeh pak
(се подзагрее) Се загрее малку донекаде.
Албански: nxehet
(се подзагрее) Се воодушеви од нешто, се заинтересира за нешто малку, донекаде.
Албански: nxehem
Употреба: Преносно значење

подзатопли повеќе

Види и: затопли (св.)
подзатоплат
Вид збор: Глагол, свршен
Притопли јадење и сл.
Албански: nxej
Стане потопло.
Албански: vapë
Употреба: Безлично
(се подзатопли) За просторија - се затопли, се загреа малку, повеќе од порано.
Албански: vapë
(се подзатопли) Стане потопло.
Албански: vapë
Употреба: Безлично

позагрева повеќе

Види и: позагрее (св.)
позагрваат
Вид збор: Глагол, свршен
позагрее, загрева

позатопли повеќе

Види и: затопли (св.)
позатоплат
Вид збор: Глагол, свршен
Затопли, стопли, загрее во поголем степен.
Албански: ngroh, nxeh më tepër
(се позатопли) Се затопли малку, повеќе.
Албански: nxehet më tepër

понатопли повеќе

Види и: натопли (св.)
понатоплат
Вид збор: Глагол, свршен
Натопли, стопли, згрее уште малку.
Албански: nxeh, ngroh edhe pak
(се понатопли) Се натопли, се стопли, се згрее малку.
Албански: nxehem, ngrohem

пооблагне повеќе

пооблагнат
Вид збор: Глагол, свршен
За време - стане потопло, затопли.
Примери:
Барем да заснежеше, ќе пооблагнеше малку.

поогрее повеќе

Види и: огрее (св.)
поогреат
Вид збор: Глагол, свршен
Огрее, загрее нешто малку, донекаде.
Албански: nxeh, ngroh
(се поогрее) Се огрее, се загрее малку, донекаде.
Албански: nxeh, ngroh

постопли повеќе

постоплат
Вид збор: Глагол, свршен
Стопли, згрее малку, уште малку.
Албански: nxeh, ngroh edhe pak
(се постопли) Се стопли, се згрее малку, уште малку.
Албански: nxehet, ngrohet edhe pak

потопли повеќе

потоплат
Вид збор: Глагол, свршен
Топли, загрева некое време.
Албански: nxeh, ngroh
(се потопли) Се топли, се загрева некое време.
Албански: nxehet, ngrohet

поублажи повеќе

поублажат
Вид збор: Глагол, свршен
пооблагне
Албански: zbus, ëmbëlsoj

пригрее повеќе

пригреат
Вид збор: Глагол, свршен
Затопли, загрее уште малку, дополнително.
Албански: nxeh edhe pak
(се пригреа) се загрее, се затопли, се стопли.
Албански: nxehet, ngrohet

припече повеќе

припечат
Вид збор: Глагол, свршен
(се припече) Почне да се пече на сонце, да се грее на оган.
Албански: nxehem, piqem

разгрее повеќе

Види и: грее (св. и несв.)
разгреат
Вид збор: Глагол, свршен
Стопли нешто.
Албански: nxeh, ngroh

разјужи повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
(само во 3 л. - за време) Затопли, стане потопло.
Примери:
Разјужи неделава.

стопли повеќе

стоплат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да стане топло.
Албански: ngroh, nxeh
Примери:
Земи го детено да го стоплиш.
(се стопли) се затопли, се загреа
Албански: nxeh, ngroh

стоплува повеќе

Види и: стопли (св.)
стоплуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
затоплува, загрева
Албански: ngroh, nxeh
(се стоплува) се затоплува, се загрева
Албански: ngrohet, nxehet

топли повеќе

топлат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави нешто да стане топло.
Албански: nxehet
(се топли) Се загрева, станува топол.
Албански: nxehet
(се топли) За време, станува потопол.
Албански: nxehet

угрева повеќе

угреваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се угрее) се огрее, се огрева
Албански: nxeh, ngroh

угрее повеќе

угреат
Вид збор: Глагол, свршен
стопли
Албански: ngroh