warm - онтологија

грее повеќе

греат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
затоплува, стоплува, загрева
Албански: nxeh, ngroh
Предизвикува радост, милост, љубов.
Албански: ngroh
Употреба: Преносно значење
(се грее) се затоплува, се загрева
Албански: nxehet

загрее повеќе

загреат
Вид збор: Глагол, свршен
Стопли, сврели некого или нешто.
Албански: ngroh
(се загрее) Се стопли, се затопли.
Албански: ngroh
(се загрее) Во спортот - се раздвижи, се подготви за настап.
Албански: nxemje
Употреба: Преносно значење , Спорт

затопли повеќе

затоплат
Вид збор: Глагол, свршен
стопли, загрее
Албански: nxeh, ngroh
(се затопли) се стопли
Албански: nxehet, ngrohet

млачи повеќе

млачат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави нешто да биде млако, загрева.
Албански: vakë, ngrohë

нагрее повеќе

нагреат
Вид збор: Глагол, свршен
Стопли, загрее нешто.
Албански: ngroh, nxeh
(се нагрее) Се огрее, се стопли малку.
Албански: ngrohem, nxehem
Се изгрее, се натопли доволно, добро.
Албански: ngrohem, nxehem

огрее повеќе

огреат
Вид збор: Глагол, свршен
Загрее, стопли некого или нешто.
Албански: ngroh
(се огрее) се згрее, се стопли
Албански: ngroh

пече повеќе

пече
Вид збор: Глагол, несвршен
(се пече) Се топли, се загрева
Албански: nxehtë
(се пече) се грее
Албански: nxehet

топли повеќе

топлат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави нешто да стане топло.
Албански: nxehet
Прави на некого да му биде топло; за облекло - држи топло.
Албански: mbajë të ngrohtë
Пријатно дејствува на чувствата, на настроението.
Албански: nxehtë
Употреба: Преносно значење
(се топли) Се загрева, станува топол.
Албански: nxehet
(се топли) Стои на топло место, да не му е студено.
Албански: nxehet
(се топли) За време, станува потопол.
Албански: nxehet