waste time - онтологија

бавта повеќе

бавтаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се бавта) Се матка, губи време.
Албански: endem, humb kohë

безделничи повеќе

безделничат
Вид збор: Глагол, несвршен
Не работи; не сака да работи.

венда повеќе

вендаат
Вид збор: Глагол, несвршен
безделничи
Употреба: Разговорно

вртка повеќе

врткаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се вртка) Се задржува некаде без потреба, се мотка.
Албански: rezervat

гинее повеќе

гинеат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Губи време, денгуби.

изденгуби повеќе

изденгубат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине во денгубење определено време.

истегне повеќе

истегнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се истегне) се излежува, безделничи
Албански: shtrihem
Употреба: Преносно значење

квачи повеќе

квачат
Вид збор: Глагол, несвршен
денгуби
Албански: klloçit
Употреба: Разговорно

кисне повеќе

киснат
Вид збор: Глагол, несвршен
Престојува некаде подолго време без работа.
Албански: ngec
Употреба: Преносно значење , Разговорно

клапне повеќе

клапнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се клапне) Се заседне, губи време без работа.
Албански: bie, shtrij
Употреба: Разговорно

кмиши повеќе

кмишат
Вид збор: Глагол, несвршен
Престојува некаде подолго време без работа, безделничи.
Употреба: Разговорно

мушка повеќе

мушкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Задржува некого, прави некој да денгуби.
Албански: ndaloj, pengoj

пладнува повеќе

пладнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
денгуби
Албански: humb kohën, bredh
Употреба: Преносно значење