waver - онтологија

двоуми повеќе

(се) двоумат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се колеба меѓу две или повеќе решенија.

колеба повеќе

колебаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Предизвикува нерешителност кај некого.
Албански: i pasigurt, luhatem

крши повеќе

кршат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се крши) се двоуми, се колеба
Албански: luhatem
Употреба: Преносно значење

натега повеќе

натегаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се натега) Не покажува решеност, се колеба.
Албански: hezitoj, ngurroj

подвоуми повеќе

(се) подвоумат
Вид збор: Глагол, свршен
Се двоуми, се колеба малку, некое време.

поколеба повеќе

поколебаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се поколеба) Помине во колебање некое време.
Албански: hezitoj
Употреба: Ретко

понаша повеќе

(се) понашаат
Вид збор: Глагол, несвршен
се двоуми, се мисли

поразниша повеќе

Види и: разниша (св.)
поразнишаат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи несигурен во некого или нешто, поколеба.

порасколеба повеќе

Види и: расколеба (св.)
порасколебаат
Вид збор: Глагол, свршен
Расколеба некого малку, донекаде.
Албански: çngurroj pak
(се порасколеба) Се расколеба малку, донекаде.
Албански: çngurroj

расколеба повеќе

расколебаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се расколеба) Загуби самоувереност, решителност.
Албански: luhatet
Примери:
Најпосле и тој се расколеба.

расколебува повеќе

Види и: расколеба (св.)
(се) расколебуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) расколеба

суче повеќе

сучат
Вид збор: Глагол, несвршен
се двомисли
Албански: hezitoj
Употреба: Преносно значење

тегави повеќе

тегават
Вид збор: Глагол, несвршен
(се тегави) се воздржува, се колеба
Албански: hezitoj