weigh - онтологија

вага повеќе

вагаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Мери тежина на нешто, премерува.

дотрга повеќе

дотргаат
Вид збор: Глагол, свршен
Измери тежина до крај.
Албански: mas

затежи повеќе

Види и: тежи (несв.)
затежат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да ми (ти, му...) тежи.

мери повеќе

мерат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
(се мери) Определува своја тежина, висина.
Албански: mat, peshoj

натежне повеќе

натежнат
Вид збор: Глагол, свршен
Добие поголема тежина, стане потежок.
Албански: rëndoj

тегне повеќе

тегнат
Вид збор: Глагол, несвршен
тежи
Албански: rëndoj
Употреба: Ретко
(се тегне) Се мери, ја мери својата тежина.
Албански: mas
Употреба: Дијалектен збор

тежи повеќе

тежат
Вид збор: Глагол, несвршен
Има определена тежина.
Албански: rëndon
Многу е тежок; има голема тежина.
Албански: rëndon