wet - онтологија

воден повеќе

водени
Вид збор: Придавка
Што е мокар, влажен, накиснат.
Албански: i lagur

водени повеќе

воденат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се водени, се топи со вода, се мокри.
Албански: laget, qullitet

водникав повеќе

водникавиот
Вид збор: Придавка
Што е влажен, насолзен, безизразен.

водовричен повеќе

водоврични
Вид збор: Придавка
Што е влажен.

врне повеќе

врнат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
За дожд - наврнува некого, нешто.
Албански: lagë

изводени повеќе

изводенат
Вид збор: Глагол, свршен
се изводени, се измокри
Албански: laget

измокри повеќе

измократ
Вид збор: Глагол, свршен
(се измокри) се изводени, стане мокар
Албански: laget

мокар повеќе

мокри
Вид збор: Придавка
Што е воден, влажен, накиснат.

мокри повеќе

мократ
Вид збор: Глагол, несвршен
(се мокри) се намокрува
Албански: lagem, përshurrem

наводени повеќе

наводенат
Вид збор: Глагол, свршен
Се наводени, се испрска, се натури со вода.
Албански: lagem

намокрен повеќе

Види и: намокри (св.)
намокрени
Вид збор: Придавка
(глаг. прид.) намокри

напие повеќе

напијат
Вид збор: Глагол, свршен
(се напие) Прими влага.
Албански: lagështi
Употреба: Преносно значење

натопи повеќе

натопат
Вид збор: Глагол, свршен
(се натопи) Се наводени, се натури со течност.
Албански: lagem

подводен повеќе

подводни
Вид збор: Придавка
Место што е водоврично.
Албански: i lagur

поовлажи повеќе

Види и: овлажи (св.)
поовлажат
Вид збор: Глагол, свршен
(се поовлажи) Се овлажи малку, донекаде.

раскваси повеќе

расквасат
Вид збор: Глагол, свршен
Обично за уста, грло - натопи со вода или некоја друга течност.
Примери:
Да си расквасам уста.

расквасува повеќе

Види и: раскваси (св.)
расквасуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
раскваси

утопи повеќе

утопат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) намокри