wheat - онтологија

вардарка повеќе

мн. вардарки
Вид збор: Именка, женски род
вид пченица
Албански: lloj gruri
Употреба: Ботаника

жито повеќе

мн. жита
Вид збор: Именка, среден род
Друг назив за пченица, растение и плод.
Албански: grurë
Употреба: Ботаника , Земјоделство
Варена и засладена пченица што се раздава за душа, за покоен.
Албански: grurë
Употреба: Гастрономија , Црковен термин

осатка повеќе

(едн.) осатката
Вид збор: Именка, женски род
Вид пченица со поситно зрно и подолги осилки.
Албански: lloj gruri kokërrimët
Употреба: Ботаника , Земјоделство

пченица повеќе

(едн.) пченицата
Вид збор: Именка, женски род
Житно растени со тенко стебленце и плод од зрна во клас.
Латински: Triticum sativum Албански: grurë
Употреба: Ботаника , Земјоделство
Зрната на ова растение што се мелат во лебно брашно.
Албански: grurë
Употреба: Гастрономија
Обредно јадење приготвено од варено јадење.
Албански: lloj haje me grurë
Употреба: Црковен термин