whetstone - онтологија

белегија повеќе

мн. белегии
Вид збор: Именка, женски род
Камен за острење или брусење.
Турски: bilek taşı

брус повеќе

(едн.) брусот
Вид збор: Именка, машки род
Камен за точење, острење и за обработка на стакло, камен и сл.

острилец повеќе

мн. острилци
Вид збор: Именка, машки род
острило
Албански: grihë

острило повеќе

мн. острила
Вид збор: Именка, среден род
Камен или друга направа за острење.
Албански: mjet mprehës

точило повеќе

мн. точила
Вид збор: Именка, среден род
Камен за точење, острење и сл.
Примери:
Точилото постојано се вртеше.